Ревю: "Перфектна химия" от Симон Елкелес





Издателство: Ибис
Година на издаване: 2015
Страници: 344
Оценка в Goodreads: 4/5

Съвременна история за невъзможната любов.

В гимназията Феърфийлд, в предградията на Чикаго, всички знаят, че общуването между съученици от южната и северната част на града може да бъде взривоопасно.

Бритни Елис живее в северната. Тя е богата и красива, златното момиче на училището. С една дума - има перфектен живот. Или поне умело успява да накара всички около нея да вярват в това. Но зад безупречната репутация на Бритни се крият сложни семейни отношения...

Алехандро Фуентес живее в южната - бедняшката част на града. Той е корав и груб, известен сред съучениците си като лошото момче, член на опасната банда „Кървавите латиноси“, от която можеш да се откачиш единствено с цената на живота си. Затова никой не е наясно с най-голямата му тайна – желанието му да излезе от бандата и да постъпи в колеж.

Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А арогантността на Алекс му изиграва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага, че това, което в началото е било невинна игра, съвсем скоро ще се превърне в сериозна опасност, когато бандата се почувства застрашена...

„Перфектна химия“ е отличена с наградата „РИТА“, в категория „Най-добър роман за тийнейджъри“. Преведена е на 15 езика, а в Goodreads, най-големия портал за книги, романът е оценен от над 170 000 читатели.


"Перфектна химия" е книга за изкуственото съвършенство в един несъвършен свят. Книгата проследява живота на едно привидно перфектно и щастливо момиче и как съдбата му се преплита с тази на едно лошо момче, което притежава добро сърце. "Перфектна химия" е роман за любовта, приятелството и трудностите, които трябва да се преминат в живота.

Започнах книгата с очакването, че ще е един сладникав романтичен роман, но останах изненадана, че засягаше и други теми, които ми се сториха важни като болестта на сестрата на Бритни и нещата, които Алекс трябва да прави, за да защити семейството си.

“We're actors in our lives, pretendin' to be who we want people to think we are.”  

Бритни е момиче, което трябваше да се изправи срещу страховете си и да ги преодолее. Животът ѝ изобщо не е близо до перфектен, както всички останали си мислят. Тя е момиче, което има множество проблеми в семейството. Майка ѝ и баща ѝ очакват само най-доброто от нея и определено не са най-добрите родители. Сестрата на Бритни е в инвалидна количка и тя се грижи за нея. Животът на Бритни е всекидневна борба, но все пак успява да накара всички да я мислят за перфектна.

Въпреки разликата във външността и обкръжението, Бритни и Алекс не са толкова различни. И двамата притежават силен дух, който им помогна в много ситуации. Въпреки, че Алекс е лошото момче на училището, той не е такъв какъвто изглежда на пръв поглед. Хареса ми развитието на героите в "Перфектна химия" и как се промениха взаимно.

“If there's one thing I learned, it's that nobody is here forever. You have to live for the moment, each and every day . . . the here, the now.”  

Стилът на писане е много приятен. Симон Елкелес пише леко и не натоварващо и книгата се чете лесно и позволява на читателя да вникне по-добре в историята и героите. Не усещах кога минава времето и прочетох 300 страници от книгата за ден, защото не исках да я оставям. Симон Елкелес е изградила добре героите си и книгата успя да задържи вниманието ми до края. Хареса ми, че книгата е написана от две гледни точки - на Бритни и на Алекс. Така проследяването на историята им ми стана още по-приятна и интересна.

Не бих казала, че сюжетът е много оригинален, но въпреки това книгата ми хареса. Препоръчвам я на всички любители на романтичните романи, защото този си заслужава да се прочете и лично на мен ми допадна.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност да прочета книгата.

2 коментара:

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Аз също наскоро четох книгата и много ми хареса! Поздравления за добре направеното ревю!

Публикуване на коментар


up